Ons echte goud, dichterbij dan je denkt!

april 2015
Het 16-eeuwse mesheft ‘Eva’, waarvan het origineel slechts 8 cm groot is, is nagebootst als 14 meter hoog gouden standbeeld.

‘Collecties zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf’.

‘Ons echte goud’, het thema van de Nationale Museumweek. Tijdens de week van 18 tot 26 april brengen musea in heel Nederland hun grootste schatten naar buiten, letterlijk! Op verrassende wijze verschijnen op zeven plaatsen in Nederland grote beelden, projecties en verzamelingen. Deze zijn afkomstig uit vele prachtige museumcollecties over geschiedenis, beeldende kunst, natuurhistorie, economie, wetenschap, techniek en volkenkunde. Grote en kleinere musea die onmisbare verhalen vertellen en alles bewaren dat van tijdloze, onschatbare waarde is: ‘Collecties zijn het geheugen van een stad, een streek, van ons land en daarmee van onszelf. Elk museum, elke collectie toont ons een deel van een geweldige rijkdom, ons echte goud!’

Dit pronkstuk verbeeldt een ivoren mesheft in de vorm van Eva. Volgens het christelijke geloof is zij de eerste vrouw op aarde. Eva proeft van de verboden appel en verleidt Adam tot hetzelfde. Hiermee verliest de mens zijn onschuld en wordt uit het paradijs verjaagd. Het originele 16e-eeuwse mesheft is in Heinkenszand gevonden.
Dit pronkstuk verbeeldt een ivoren mesheft in de vorm van Eva. Volgens het christelijke geloof is zij de eerste vrouw op aarde. Eva proeft van de verboden appel en verleidt Adam tot hetzelfde. Hiermee verliest de mens zijn onschuld en wordt uit het paradijs verjaagd. Het originele 16e-eeuwse mesheft is in Heinkenszand gevonden en te bewonderen in het Zeeuws Museum in Middelburg.

Het thema is goed gekozen in deze tijd van meedogenloze bezuinigingen in de cultuursector. Het laat zien wat de toegevoegde waarde is van cultuur; het verbinden van mensen met het verleden, het heden en met elkaar. Cultuur verbindt! De deelnemende musea brengen hun dierbaarste kunstschatten naar buiten, dichterbij het publiek. De toeschouwers worden uitgenodigd tot het maken van een ‘gouden selfie’, die uiteraard gedeeld kan worden op Facebook en Twitter. Met het maken en uploaden van een selfie op de website van Nationale Museumweek win je met een beetje geluk een Museumjaarkaart die je toegang verschaft tot nog veel meer pracht en praal.

Gouden selfies

Vrijdagochtend 17 april vond in Middelburg de onthulling van het eerste gouden pronkstuk plaats. Het 16-eeuwse mesheft Eva, waarvan het origineel slechts 8 cm groot is, is nagebootst als 14 meter hoog gouden standbeeld. Ook in Maastricht, Kampen en Arnhem is het deze week goud dat er blinkt!

Goud_Fotocollage
De 450 musea herbergen gezamenlijk een collectie van 65 miljoen objecten. Foto: Jorrit Lousberg

Hier een greep uit de mooie making offilmpjes zien van de museumstukken die deze week onthuld zijn:

‘Eva’, Zeeuws Museum, Middelburg

‘Mosasaurus’, Natuurhistorisch Museum, Maastricht

‘Drinkhoorn’, de Plantage, Kampen

‘Poldermolen’, Arnhem