Over mij

Zelfstandig ondernemer en samenwerker. Geboren in Den Haag, geworteld in Zeeland. Opgeleid tot grafisch en typografisch ontwerper aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Een rugzak met ervaring in design, art direction, en visuele communicatie. Beelddenker met oog voor kleur en typografie. En een neus die ik graag in andermans zaken steek, maar natuurlijk alleen als men dat mij vraagt.

Mijn zelfportret bestond uit drie woorden: Blond, rond, blut.

Tijdens mijn eerste jaar op de KABK werd ons gevraagd een typografisch zelfportret te maken. Mijn zelfportret bestond uit drie woorden: Blond, rond, blut. Inmiddels ben ik iets minder blond, iets voller rond en iets minder blut, maar grotendeels gaat deze omschrijving nog steeds op. Waarom? Destijds dacht ik me veilig te kunnen verschuilen achter deze drie woorden. Nu zie ik in dat ik me niet verschuilde, maar juist blootgaf, door wat ik allemaal níet zei.

Wat je leest ‘tussen de regels door’ kan een krachtige boodschap zijn. Soms is er zoveel te zeggen maar schieten woorden te kort en soms zegt één beeld meer dan 140 karakters. De eerste indruk, lichaamstaal, de ‘tone of voice’, de sfeer, de uitstraling; het zijn allemaal krachten die aanspraak maken op ons gevoel, ons onderbewuste. En we weten allemaal dat dat onderbewuste een grotere rol speelt bij het nemen van beslissingen dan we soms zouden willen toegeven.

De weg naar het onbewuste is een hele korte. Althans voor beelden. Het menselijk brein neemt woorden en taal minder snel op dan beelden. Een mens kan per seconde ongeveer twee à drie individuele woorden vormen, en maar liefst 32 individuele beelden! En dan is het ook nog eens zo dat een combinatie van taal en beeld elkaar dusdanig versterken dat de informatie direct wordt opgeslagen in het lange termijn geheugen. Informatie en beelden die van daar uit weer gemakkelijker oproepbaar zijn.

Visualisatie is effectief. Een lap parelgortdroge tekst wordt door goede visuele ordening smakelijker en daardoor gemakkelijker naar binnen te werken. Duizenden mensen per dag kunnen hun weg vinden op Schiphol en andere grote luchthavens vanwege bewegwijzering in kleurcode, doordachte pictogrammen en leesbare typografie. Door consistent gebruik van kleur en vorm, woord en beeld, taal en teken krijgt de uitstraling van een merk of organisatie kracht en dat draagt bij aan haar herkenbaarheid als identiteit.

Maar toen ik jaren geleden dat typografisch zelfportret maakte, wist ik dat natuurlijk allemaal nog niet. Blond rond blut; het klonk grappig, bekte lekker en, niet onbelangrijk voor een student, ik was snel klaar. Onbedoeld kwam er een zelfportret dat veel zei over mij, in een krachtige eenvoud.

In de jaren na mijn afstuderen ben ik werkzaam geweest als grafisch ontwerper en art director voor zeer verscheidene opdrachtgevers. Met zeer uiteenlopende vragen. En altijd probeer ik tot ‘Blond, Rond, Blut­oplossingen’ te komen die aantrekkelijk zijn, en vasthaken in je geheugen. Daarvoor combineer ik een methodische werkwijze met intuïtie en associatief vermogen.

Werken met jongeren
Via beeldende materialen, zoals klei, verf of krijt kunnen problemen indirect en in een veilige setting benaderd worden.

Mijn kennis en ervaring deel ik graag met studenten. Ik geef creatieve, praktijkgerichte gastlessen aan het MBO en het HBO op het gebied van typografie, logodesign, corporate identity en visuele communicatie.

Ook verzorg ik workshops voor bedrijven en communicatieteams. Een organisatie kan niet bestaan zonder de specifieke kwaliteiten van de mensen die de organisatie vormen, maar daarbij is het soms moeilijk om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, of om draagvlak te creëren. Een creatieve werksessie kan bijdragen aan een efficiënt en doelgericht ontwerptraject.

Naast het creatieve aspect heeft het sociale aspect van mijn vak mij altijd erg geboeid. Daarom ben ik een tweede HBO-opleiding gestart, de studie Creatieve Therapie in Gent, de richting Beeldende Therapie. Dit is een ervaringsgerichte therapie waarbij beeldende vorming wordt ingezet om het eigen denken, voelen en handelen te verkennen en te beïnvloeden. Bijvoorbeeld bij problemen op het gebied van angst, stress, verlies, trauma, depressie, persoonlijkheid of ontwikkeling. Het gesproken woord is namelijk niet voor iedereen de meest geschikte manier van therapie. Niet iedereen kan -of wil- ‘erover praten’. Via beeldende materialen, zoals klei, verf of krijt kunnen problemen indirect en in een veilige setting benaderd worden. Met gerichte aandacht voor elk uniek persoon. Maatwerk dus! Net zoals in mijn vak als grafisch ontwerper…. 🙂