Boekontwerp ‘De Nieuwe Delta’

oktober 2020
Stááápels boeken, vers van de pers

‘Grote felicitaties voor dit prachtige document’

‘Een boek dat er echt toe doet’. Zo omschreef Joost Schrijnen, voormalig programma directeur van de Zuidwestelijke Delta, het boek dat geschreven is door o.a. stedenbouwkundige Bianca de Vlieger. ‘De Nieuwe Delta’ roept op tot het goed betrekken van het herstel van ecologische processen. Alle projecten die van 1970 tot nu hebben plaatsgevonden in de zuidwestelijke delta worden omschreven, en dat zijn er maar liefst 150.

Cover
Cover van de Nederlandse uitgave

‘Wat gebeurde er in de Delta van Rijn, Maas en Schelde na het gereed komen van de Deltawerken?

‘Wat gebeurde er in de Delta van Rijn, Maas en Schelde na het gereed komen van de Deltawerken? Welke lijnen, nieuwe ontwikkelingen en constanten zijn te ontdekken in de generatie projecten die tussen het einde van het eerste Deltaprogramma en de start van het tweede Deltaprogramma zijn gerealiseerd? Dat zijn de kernvragen van het onderzoek dat Bianca de Vlieger uitvoerde op uitnodiging van de TU Delft en de HZ University of Applied Sciences, in samenwerking met Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en het Wereld Natuur Fonds.’

De Engelse editie: The New Delta

Met ondersteuning van kaarten en illustraties worden zeventien projecten uitgelicht. In vijf essays wordt door experts de urgentie van dit onderzoek besproken. Het boek bestaat uit drie delen, elk deel begint met een abstracte zwart-wit foto over de gehele spread. De meeste foto’s zijn gemaakt door Loes de Jong. Het boek is ook uitgegeven in een Engelstalige versie.

Foto van Loes de Jong op een paginavullend tussenblad

Een klimaatbestendige en veilige, ecologisch veerkrachtige en economisch vitale Zuidwestelijke Delta

IDA is gevraagd om concept, boekontwerp en vormgeving te verzorgen. Een intensieve klus, die onder tijdsdruk moest worden geklaard. Want op 9 februari 2017 vond de jaarlijkse werkconferentie van Zuidwestelijke Delta plaats. Naast de boek presentatie waren er workshops en de lancering van de nieuwe website. De gezamenlijke ambitie is een klimaatbestendige en veilige, ecologisch veerkrachtige en economisch vitale Zuidwestelijke Delta. Hoe geven Rijk en regionale overheden samen met ondernemers en maatschappelijke organisaties hieraan invulling? Meer dan honderd deelnemers gingen hierover met elkaar in gesprek.

Overhandiging aan Deltacommissaris Wim Kuijken
Han Meyer, hoogleraar aan de TU Delft overhandigt het boek aan Deltacommissaris Wim Kuijken
Hier met dat boek!
‘Hierrrr met dat boek!’
Pagina uit de Engelse editie
Pagina uit de Engelse editie
De Nederlandse editie in inmiddels toe aan de tweede druk!
De Nederlandse editie in inmiddels toe aan de tweede druk!
Presentatie van het boek De Nieuwe Delta
Presentatie van het boek De Nieuwe Delta en van de nieuwe website van de Zuidwestelijke Delta

Het boek is te verkrijgen bij uitgeverij JapSam.

Met dank aan Bianca de Vlieger (tekst), Thierry Tetenburg (DTP) en Loes de Jong (Fotografie)