Roosevelt Institute for American Studies

oktober 2020

Pursuing the Rooseveltian Century

Eén van de allerleukste facetten van mijn vak is dat ik alle opdrachtgevers het hemd van het lijf mag vragen. Zelf heb ik een nogal brede interesse, weet van niets alles, maar wel van veel een beetje. Volgt u me nog?

Voor deze opdracht mocht ik weer even met mijn neus in de geschiedenisboeken, om iets meer te weten te komen over de internationale relaties van de VS versus Europa. Terwijl ik me een weg door dikke pillen ploeterde maakten Hillary en Donald elkaar het leven zuur. Dat is toch op zijn minst een grappige timing te noemen.

Het Roosevelt Study Centre is in 1986 opgericht als een onderzoeks- en conferentiecentrum. Het richtte zich in eerste instantie op de geschiedenis en cultuur van de VS in relatie tot Europa. In de 17e eeuw migreerden de voorouders van drie beroemde Roosevelts van Zeeland naar New York en dat verklaart het kantoor in Middelburg, in de 12e eeuwse abdij, een prachtplek voor een uitgebreid archief en internationale conferenties.

Franklin Delano Roosevelt
(Foto TIME, 1935)

In 2017 gaat het RSC een partnerschap aan met Leiden University. De archieffunctie blijft een belangrijke spil, maar er komt meer aandacht voor opleiding en ontwikkeling. In samenwerking met Leiden University biedt het RIAS een mastersopleiding op het gebied van Amerikaanse geschiedenis en Trans-Atlantische relaties en er komt ruimte voor meerdere PhD-candidaten. Het rijke internationale netwerk blijft belangrijk en voor het organiseren van conferenties zal het RIAS ook samenwerken met het University College Roosevelt en de Roosevelt Foundation.

Microfilms in het archief van het RIAS
Microfilms in het archief van het RIAS

Deze verandering vraagt om een nieuwe naam: Roosevelt Institute for American Studies (RIAS). Dat vraagt natuurlijk om een nieuwe visuele uitstraling, waarin ook de transitie van activiteiten zichtbaar is. Eind 2016 kreeg ik de vraag of ik deze nieuwe visuele identiteit wilde ontwikkelen en tegen de tijd dat de VS een nieuwe president kregen, was het nieuwe logo klaar.

De nieuwe visuele identity is gebaseerd op het familiewapen van de Roosevelt familie. Dit familiewapen bevat drie rozenknoppen en dat doet denken aan de drie ‘rozen’ naar wie het instituut vernoemd is: Theodore, Franklin en Eleonore Roosevelt, de drie inspirators. Daarnaast zijn de verbinding naar educatie en de toegankelijkheid van kennis belangrijke pijlers. Op basis van die drie begrippen ben ik te werk gegaan.

Visitekaartjes
Stationary

De drie pijlers: inspiratie, toegankelijkheid en educatie

De lijnen in het logo suggereren een continue beweging en vormen een ontluikende roos die staat voor groei en ontwikkeling. Doordat de lijnen met elkaar verbonden zijn doet de vorm ook denken aan een globe en verwijst daarmee naar de internationale betrekkingen van de VS en Nederland. De naam zelf is gezet in de letter Adelle, en geeft met haar eigenwijze schreef een eigentijds en jong karakter aan het geheel. Het geheel is uitgevoerd in rood en blauw, de twee kleuren die beide landen in hun vlag dragen.

De eerste rozenschetsen
Prof. Giles Scott-Smith bij de lancering van het nieuwe logo (Foto door Joanne Scott-Smith)

Met dank aan: Bolt Graphics voor de illustratie.