Werkwijze

Even voorstellen

Mijn naam is Anne van Riet, ik woon en werk in Middelburg. Na de Kunstacademie in Den Haag heb ik 20 jaar als artdirector en grafisch ontwerper gewerkt. Daarna heb ik de Bachelor-Na-Bachelor Creatieve Therapie aan Arteveldehogeschool in Gent gevolgd en ik ben afgestudeerd als beeldend therapeut. Dit is een ervaringsgerichte therapie waarbij beeldende vorming wordt ingezet om het eigen denken, voelen en handelen te verkennen en te beïnvloeden. Bijvoorbeeld bij problemen op het gebied van angst, stress, verlies, trauma, depressie, persoonlijkheid of ontwikkeling.

Aandacht voor het onvoltooide, en oog hebben voor wat zich onderweg afspeelt.

Wat is beeldende therapie?

In beeldende therapie werk je met verschillende beeldende materialen en technieken, zoals schilder- en tekenmaterialen, klei, collage- en fototechnieken. Zo kunnen gedachten, gevoelens en gedragingen vorm krijgen. Het gesproken woord is namelijk niet voor iedereen de meest geschikte manier van therapie. Niet iedereen kan -of wil- ‘erover praten’. Via beeldende materialen, zoals klei, verf of krijt kunnen problemen indirect en in een veilige setting benaderd worden. Met gerichte aandacht voor elk uniek persoon. Maatwerk dus!

Werken met jongeren
Via beeldende materialen, zoals klei, verf of krijt kunnen problemen indirect en in een veilige setting benaderd worden.

‘Ik voelde me direct op mijn gemak bij Anne. Ze is toegankelijk, kan goed observeren zonder te oordelen en heeft gevoel voor humor. Dat hielp mij me kwetsbaar op te stellen.’

En… je hoeft geen ervaring te hebben met creatief werken, iedereen kan het doen en ervaren! Beeldende therapie is geschikt voor alle leeftijden. Zo werk ik bijvoorbeeld met jongeren vanaf 16 jaar, jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar, volwassenen en senioren.

Beeldende therapie kan mensen helpen bij het ontwikkelen van onder andere een positief zelfbeeld, zelfvertrouwen, bij het verkennen van emoties en bij het omgaan met anderen, met het aangeven van eigen grenzen en het leren herkennen van de grenzen van de ander. Maar ook bij het vormgeven van je toekomst, ontdekken wat je wil, wie je bent en waar je naar toe wilt. Het kan ook zijn dat je iets is overkomen, dat je veel verloren hebt, dat je veel pijn, woede of angst ervaart of juist niet bij je gevoelens lijkt te kunnen komen.

‘De beeldende therapie heeft mij enorm geholpen om met mijn veeleisendheid aan de slag te gaan en nieuwe dingen te proberen.’

Beeldende therapie kan helpen bij het verkrijgen van zelfinzicht, acceptatie, bewerking of verandering. Om vooruit te gaan is beweging essentieel, ook al is die beweging in eerste instantie misschien een stap naar achteren. Ook een beweging tot rust brengen en beschouwen hoort daarbij. Zo kunnen gedachten, gevoelens en gedragingen worden verkend, mogelijkheden of onmogelijkheden kunnen zichtbaar worden gemaakt. En daarmee ontstaat ook de mogelijkheid om te oefenen met verandering.

Je hoeft niet creatief te zijn om beeldende therapie te volgen. Het gaat om het proces van ontdekken, ervaren en doen.